הטירונות היא תחנה משמעותית מאד בשירות הצבאי ולמעשה אחד הפרקים החשובים ביותר במסע החיים באופן כללי. לכל טירון וטירונית מצפים אתגרים מורכבים והתמודדויות לא פשוטות, ולכן חשוב לדעת מה מצפה לך בטירונות, מיד לאחר הגיוס לצה"ל. בעמוד זה ישנו מידע מפורט לגבי סוגי הטירונות השונים, אורך כל הכשרה לפי רובאי, טיפים שיעזרו לך לצלוח את הטירונות עם מינימום קושי ועוד.

מה זה טירונות?

האמת היא שאין תשובה חד-משמעית טובה לשאלה מה זה טירונות. ההגדרה הפורמלית היא ההכשרה הצבאית הראשונית, אבל בפועל הטירונות היא הרבה יותר מרכישת המיומנויות הצבאיות הבסיסיות. למעשה, מטרה מהותית לא פחות מלימוד השימוש בנשק היא שינוי חד של אופן ההתנהלות: מאורח חיים חופשי ועצמאי, לקבלת מרות מוחלטת של מפקדים, ציות מלא לכללים נוקשים ואימוץ הרגלים חדשים שיאפשרו תפקוד מיטבי במסגרת הצבאית.

כאמור, ישנם מספר סוגי טירונויות. המתגייסים והמתגייסות נשלחים לטירונות המתאימה לתפקיד שאותו הם מיועדים לבצע, כשהאפשרויות הן רובאי 02, רובאי 03, רובאי 05 ורובאי 07 (פירוט לגבי כל סוג בהמשך העמוד).

כמה זמן נמשכת הטירונות?

משך הטירונות בצה"ל הוא מספר שבועות עד מספר חודשים, בהתאם לסוג הרובאי. בטבלה שלפניך ניתן לראות כמה זמן אורכת כל טירונות, וגם מהם חלק מהיחידות והחילות שעבורם כל סוג רובאי רלוונטי:

סוג הטירונות

אורך

לאילו חילות היא רלוונטית?

רובאי 00

5 ימים

טירונות ייעודית למתנדבים ומתנדבות

רובאי 02

3-5 שבועות

חיל כללי, חיל תקשוב (לשעבר חיל הקשר), חיל משאבי האנוש (לשעבר חיל השלישות)

רובאי 03

כחודשיים

תותחנים, לוחמי המעברים, מ"כים במערך מגל, חניכי תוכנית חבצלות, לוחמים ימיים בחיל הים

רובאי 05

4-5 חודשים

מג"ב, חיל האיסוף

רובאי 07

7-9 חודשים

יחידות חי"ר, סיירות, הנדסה קרבית

למידע נוסף על סוגי הטירונות השונים:

רובאי 02 - טירונות כלל צה"לית

הטירונות הבסיסית של חיילי וחיילות צה"ל היא רובאי 02. היא מיועדת למי שמיועדים לשרת ביחידות העורפיות, אבל גם תומכי לחימה עשויים לעבור אותה ואז לבצע השלמה ל-03. רמת הקושי הפיזי בטירונות הכלל צה"לית נמוכה, אם כי המשמעת עשויה להיות קשוחה מאוד. המיקום הוא בדרך כלל בסיסי הטירונות הכללית של מערך מגל, ואופציות נוספות הן מחנה שרון (לטירוני המשטרה הצבאית) וחוות השומר (חיילי מקא"ם ונערות חג"ם).

ההכשרה כוללת ירי ברובה סער, שדאות, עזרה ראשונה, תפעול מכשירי קשר, קרב מגע בסיסי ותכנים חינוכיים (ערכי הלאום והצבא). ישנה גם הכשרה הנקראת רובאי 02 מורחב והיא מיועדת למאבטחי מתקנים ולתצפיתניות בחיל האיסוף הקרבי.

רובאי 03 - טירונות לוחמים בסיסית

הטירונות הבסיסית של הלוחמים והלוחמות היא רובאי 03. בין השאר עוברים אותה חיילי השריון והתותחנים, פרמדיקיות ומ"כיות, עתודאים במסלול צמרת ומי שימלאו תפקידי תומכי לחימה בחילות השונים.

טירונות רובאי 03 כוללת שבוע שלם של מטווחים, שבוע שלם של שדאות, ירי במא"ג, תרגול אב"כ מתקדם, תרגילי הסתערות (של פרט ושל חוליה), מסעות ועוד.

טירונות בצהל

רובאי 05 - הכשרת לוחמי חי"ר וגיבוש היחידות

טירונות רובאי 05 מיועדת ללוחמי חי"ר (שממשיכים ממנה לאימון המתקדם) ולשוטרי מג"ב. ההכשרה אורכת 4-5 חודשים, וכוללת אתגרים פיזיים ונפשיים משמעותיים. הטירונות מתבצעת בבסיסי ההכשרה של היחידות השונות (גולני, גבעתי, צנחנים וכו') כשחלק ניכר ממנה מתקיים בשטח. מטרה נוספת של טירונות 05 היא לכידות חברתית – החיילים שעוברים ביחד את הטירונות ימשיכו לאחר מכן לשירות משותף ולכן לגיבוש שנוצר במהלך החודשים הראשונים בצבא יש ערך רב.

התכנים כוללים ניווטים, אימוני כושר גופני רבים, מסעות שהופכים לארוכים יותר ויותר בהתאם לסרגל מאמצים, אימוני ירי נרחבים, שבועות של שדאות ובחלק מהמקרים גם אימוני לוחמה בטרור ולוחמה בשטח בנוי. רמת המשמעת גבוהה מאוד, ואין כמעט חייל שלא חווה רגעי משבר לאורך טירונות זו. רמת כושר קרבי גבוהה כבר בתחילת הטירונות, ובפרט בעזרת קורס הכנה לצה"ל, מסייעת להתמודד עם האתגר הפיזי ובכך מקלה גם בפן המנטלי.

רובאי 07 - אימון מתקדם

רובאי 07 הוא למעשה אימון מתקדם ולא בדיוק טירונות. האימון נמשך 3-4 חודשים וכולל תרגילים כיתתיים, מחלקתיים ופלוגתיים וכן תרגילי לוחמה מתקדמים בשטח בנוי. בנוסף, עוברים החניכים אימונים רבים בשטח ומסעות ארוכים.

טירונות יחידה - ביחידות המובחרות

עוד סוג ספציפי של טירונות הוא טירונות יחידה – טירונות המיועדת למי שהתגייסו ליחידות העילית של צה"ל (שלדג, סיירת מטכ"ל וכו') ומתבצעת לאחר האימון המתקדם. בפרק זמן זה מתמודדים החיילים עם אתגרים פיזיים ופסיכולוגיים עצומים, כולל למשל אימון בתנאי חוסר שינה.

טיפים לטירונות

לאחר שמבינים מה זה טירונות, ומהם הסוגים השונים של הרובאי, כדאי גם להצטייד במספר טיפים לטירונות.

הטיפ החשוב ביותר הוא לזכור שגם זה יעבור. למעשה, כל רגע מאתגר במהלך הטירונות הוא רגע שייזכר בעתיד כחוויה, ובנוסף היכולת להתמודד עם הקושי תחזק את הדימוי העצמי שלך. עוד טיפ בסיסי הוא להביא מהבית נייר טואלט כדי לא להיות תלויים ביכולת של צה"ל לספק את המשאב החיוני הזה. פריט נוסף שהוא חובה הוא שעון עם סטופר כדי לעמוד בכל הזמנים שיקציבו לך. לבעלי ובעלות משקפיים מומלץ להגיע עם זוג רזרבי, ליתר ביטחון.

כמו כן, כדאי להביא לטירונות מספיק גרביים, תחתונים וחולצות קצרות שאפשר ללבוש מתחת למדים. לעומת זאת, אין צורך לקנות ציוד אחר – עדיף לחכות להתחלת הטירונות, להבין מה באמת חסר לך ואז לבצע השלמות.

טיפ חשוב שיכול לעזור לכם להרגיש שאתם נכנסים לעניינים מהר מאד, הוא לעבור על קיצורים צבאיים וסלנג צה"לי לפני הגיוס. בצה"ל מדברים במושגים ובקיצורים שונים לחלוטין ממה שאתם מכירים וכדאי להכיר אותם מבעוד מועד. כך גם לא תרגישו "פעורים" שלא מבינים על מה מדברים איתם ותוכלו להסביר לחבריכם בטירונות למה מתכוונים המפקדים ולהרוויח נקודות הן אצל החברים לטירונות והן אצל המפקדים.

עוד טיפים לטירונות נוגעים לאנשים שאיתם עוברים את החוויה ואת האתגרים. כדאי מאוד להיות נחמדים לכולם, גם כי אף פעם אי אפשר לדעת מי יעזור לך ברגע האמת, וגם כי טירונות היא הזדמנות מצוינת לגלות שרושם ראשוני עלול להטעות ושמתחת למעטה החיצוני מסתתרת אישיות מעניינת.

תשובות לשאלות בנושא טירונות:

טירונות היא המסגרת שבה פוגש כל חייל עם גיוסו, ובה הוא מקבל את ההכשרה הראשונית ואת המשמעת הצה"לית. ישנם מספר סוגי טירונות, המשתנים בהתאם לאופי התפקיד בצבא.

כן, בהחלט.

סוגי הטירונות הנפוצים הם רובאי 02, רובאי 03, רובאי 05 ורובאי 07. כל אחד מהם מתאים להכשרה שונה ולתפקיד שונה בצה"ל. למידע נוסף, היכנסו לפרטים.

להרשמה לקורס הכנה מקיף לטירונות בהיבט הכושר:

לא תשתף אח?
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter