צבעי כומתות בצה"ל - המדריך המלא
הכומתה היא אחד הסמלים המובהקים ביותר של השירות בצה"ל. ישנם לוחמים שמשלימים מסע של עשרות קילומטרים כדי לקבל אותה, וחיילים רבים נושאים את הכומתה הנכספת בגאווה. בימים הראשונים של המדינה ושל צה"ל היו בסך הכל 4 סוגי כומתות, אך כיום יש כבר 17 סוגים שונים של כומתות בצה"ל. לפניכם מדריך כומתות מפורט ועדכני לשנת 2020, כך שתוכלו לדעת מה המשמעות של צבעי הכומתות בצבא.
סוגי כומתות בצה"ל
נכון ל-2020, התשובה לשאלה כמה כומתות יש בצה"ל היא כאמור 17. ישנם 3 סוגי כומתות – כאלה המשויכות לזרוע שלמה, כאלה שמסמלות חיל, וכאלה שמציינות חטיבת חי"ר ספציפית.
עוד הבחנה היא בין כומתות בצבא שנמצאות על הכותפת ועוברות לראש רק בטקסים ובאירועים מיוחדים, לבין כאלה שיש לחבוש בכל פעם שנמצאים מחוץ למבנה.
כיום ישנם רק 4 מקומות שבהם חובה לחבוש כומתה:
- בית הספר לקצינים (בה"ד 1)
- בית הספר למשטרה צבאית (בה"ד 13)
- קריית ההדרכה שבנגב
- בית הספר לטיסה (שבבסיס חצרים)
צבעי כומתות בצה"ל
עד תחילת המאה ה-21 היו כאמור מעט צבעים של כומתות. הרצון לבדל את החילות השונים ולהעניק לחיילים ולחיילות מראה ייחודי וגאוות יחידה הוביל להוספת צבעי כומתות רבים. כמו כן, עד 2006 כל צבעי הכומתות בצה"ל היו בגוון אחיד, אבל אחרי שכבר לא נשארו אופציות פנויות, הוחלט שחטיבת כפיר תזכה בכומתה בשילוב צבעים. עוד חשוב להדגיש שאין הבדל בין צבעים של כומתות לחיילים לבין צבעי כומתות החיילות בצה"ל.
בכל מקרה, ריבוי הגוונים מצריך מדריך כומתות נרחב כדי שניתן יהיה להבין מהו החיל או מהי היחידה שבה משרתים בהתאם לצבע שמבצבץ מהכותפת. לפניכם המדריך, אז בואו ניגש לפירוט צבעי הכומתות השונים…
הכומתה של חיילי גולני
הכומתה של הנדסה קרבית
הכומתה של קרקל ושל חטיבת הנח"ל
הכומתה של חיל התקשוב
הכומתה של חיל התותחנים
הכומתה של איסוף קרבי
כומתה שחורה – הכומתה של חיל השריון
יש שתי גרסאות לבחירה של כומתה שחורה עבור חיל השריון: פרקטית – בגלל שהשריונרים מתעסקים במכונות שונות ומתלכלכים בכתמי גריז ושמן, זה הצבע שיסתיר את הכתמים בצורה יעילה; והשנייה, סמלית – בהתאם למסורת הבריטית לפיה טנקיסטים משתמשים בכומתה שחורה.
בנוסף להיותה כומתת שריון, הכומתה השחורה שייכת גם למגל – מערך הכשרת הטירונים של הצבא. את חיילי מגל ניתן למצוא בעיקר במחנה 80 ובבט"ר ניצנים, אבל גם בבסיסים אחרים שבהם מתבצעות הכשרות.
כומתה סגולה – הכומתה של חטיבת גבעתי
חטיבת גבעתי הוקמה ב-1983, וכדי להעניק לה אופי ייחודי הוחלט שהיא תזכה לכומתה משלה. המח"ט הראשון, יהודה דובדבני, נעזר גם בחיילי החטיבה וגם בבנותיו כדי לבחור צבע, ובשני המקרים זכתה כומתה סגולה לפופולריות רבה. בנוסף להיותה הכומתה של גבעתי, גם לוחמי גדוד הסיור המדברי (הגדס"ר הבדואי) נושאים בגאווה כומתה סגולה. בזכות הגוון של הכומתה גבעתי מוגדרת כיום "יחידת סגולה".
כומתה חומה – הכומתה של חטיבת גולני
עד 1976 כומתה של גולני הייתה בצבע ירוק זית. הבחירה בכומתה חומה היא בגלל החיבור לאדמה ולשורשים, שמסמל גם את אהבת המדינה וההגנה עליה. הטקס שבו מקבלים כומתה בגולני מתקיים בצומת גולני בצפון, שבסמוך אליו הוקם אתר ההנצחה ללוחמי החטיבה והמוזיאון שמציג את ההיסטוריה המרשימה שלה.
כומתה אפורה כהה – הכומתה של חיל האוויר
כומתה של חיל האוויר קיבלה את הצבע האפור כבר ב-1948. בנוסף לאותה כומתה אפורה, הטייסים והקצינים מקבלים גם כובע מצחייה שאותו הם נוהגים לחבוש באירועים הרשמיים. כומתת חיל האוויר – שאגב, נקרא כיום "זרוע האוויר והחלל" – הינה בצבע אפור כהה, ויש גם כומתה אפורה בהירה, של חיל ההנדסה הקרבית.
כומתה אפורה בהירה (כסופה) – הכומתה של הנדסה קרבית
גם ללוחמי הנדסה קרבית כומתה בצבע אפור, אם כי בגלל הגוון הבהיר של האפור יש גם מי שרואה בה כומתה כסופה. הצבע ניתן לכומתה של ההנדסה הקרבית ב-1983, ומאז אחד המשפטים הנפוצים בחיל הוא "כומתה מכסף, לב מזהב".
כומתה כחולה כהה – הכומתה של חיל הים
בדומה לכומתה השחורה של השריונרים, גם הבחירה בכומתה כחולה, וליתר דיוק כחולה כהה, עבור חיל הים היא בהשראת הצבא הבריטי. הגוון הכחול מסמל גם את הזיקה למים, מעל ומתחת לפני הים. בנוסף לכומתה חיל הים משתמש גם בכובעי חובלים לבנים (ביחד עם המדים הצחורים) – בטקסים ובאירועים.
כומתה של חיל הים דומה במידה מסוימת לכומתה של המשטרה הצבאית, אבל הכחול של חיל הים עמוק יותר וכהה יותר.
כומתה כחולה – הכומתה של המשטרה הצבאית
כומתת משטרה צבאית זכתה לצבע משלה ב-1997. במדינות רבות השוטרים הצבאיים חובשים דווקא כובעים אדומים, אבל בצה"ל צבע זה כבר היה תפוס ע"י הצנחנים ולכן נבחרה כומתה כחולה לייצג את המשטרה הצבאית (כחול הוא הצבע השני של סמל החיל).
למידע נוסף ומפורט על גווניה השונים של הכומתה הכחולה >>
כומתה כתומה – הכומתה של פיקוד העורף
פיקוד העורף הוקם ב-1992 כדי לספק מענה לשינויים באופי המלחמות. כומתה כתומה נהוגה בחיל זה מאז שנת 2000. הבחירה בכתום עבור הכומתה של פיקוד העורף היא בגלל שזהו הצבע של יחידות חילוץ והצלה בכל העולם.
כומתה אדומה – הכומתה של הצנחנים
בכל העולם כומתת צנחנים היא בצבע אדום וגם חטיבה 35 של צה"ל נושאת בגאווה כומתה אדומה. בנוסף לכומתה בצבע אדום נועלים הצנחנים גם נעליים בגוון בולט זה.
כומתה אדומה – גם של סיירת מטכ"ל ויחידת עוקץ
לא רק לחיילי חטיבת הצנחנים כומתה אדומה: גם אנשי סיירת מטכ"ל מקבלים כומתה בצבע זה, וכך גם לוחמי יחידות מובחרות אחרות בחטיבת הקומנדו של צה"ל וביחידת עוקץ.
כדאי לדעת שמעבר לאותה כומתה סיירת מטכ"ל דומה לצנחנים גם מבחינת הנעליים האדומות וכנפי הצניחה. לוחמי הסיירת נעים ללא תג יחידה או סיכה.
למידע נוסף על הכומתה האדומה >>
כומתה ירוקה – "כומתת בקו"ם" ושל חיילי חיל החינוך
כומתה ירוקה, וליתר דיוק ירוק זית, נקראת גם כומתת בקו"ם. כל מי שמתגייס לצבא מקבל אותה בשרשרת החיול וכל הטירונים משתמשים בה עד שהם מקבלים את כומתת היחידה או החיל (צנחנים למשל מסתובבים עם כומתה ירוקה כחצי שנה).
בנוסף, כומתה ירוקה היא גם הכומתה של חיל החינוך, של חיילים בחיל הכללי ושל מי שמשרת במשרד הביטחון – כך שמדובר בסוג הנפוץ ביותר של כומתות בצהל.
כומתה ירוקה בהירה – הכומתה של הנח"ל (בעבר גם של קרקל)
כומתה של נח"ל הפכה מאדומה לירוקה בהירה ב-1988. גוון זה נבחר מפני שהוא מסמל את החקלאות, ההתיישבות והטבע, ערכים שמזוהים עם חטיבה זו. בעבר שימשה כומתה ירוקה בהירה גם את לוחמי ולוחמות קרקל ואריות הירדן, אולם כדי להעניק גם ליחידות אלה אופי משלהן הוחלט לשנות את הצבע.
כומתה ירוקה כהה – הכומתה של מג"ב
כומתת מג"ב הינה בצבע ירוק כהה, בגלל שחלק גדול מהפעילות של היחידה שמשויכת גם למשטרת ישראל הוא סביב הקו הירוק. הירוק הכהה הוא צבע הכומתה של מג"ב וגם של חיל המודיעין.
כומתה ירוקה כהה – הכומתה של חיל המודיעין
כומתת מודיעין קיבלה את הצבע הירוק כהה בעקבות החלטה של אמנון ליפקין שחק, כששירת כראש אמ"ן. אין תשובה ברורה לשאלה למה כומתה של מודיעין היא בצבע זה. כמובן שגם למשרתים ביחידת 8200 של המודיעין כומתה בצבע ירוק כהה.
למידע נוסף על הכומתה הירוקה הכהה >>
כומתה בצבע טורקיז – הכומתה של חיל התותחנים
עד שנת 2000 הייתה לתותחנים כומתה שחורה. הבחירה בכומתה טורקיז היא כדי לסמל את השמיים ואת הדרך שעובר כל פגז. מאז שיש כומתה של תותחנים בצבע זה, אחוזי הגיוס לחיל במגמת עלייה.
כומתת תותחנים דומה לכומתת תקשוב.
כומתה תכלת כהה – הכומתה של אגף התקשוב
הצעירה ביותר מבין כל הכומתות בצבא – רק ב-2017 הוחלט להעניק לחיל התקשוב כומתה משלו, כומתה בצבע תכלת. הבחירה בכומתה תכלת היא על-מנת לסמל את החדשנות. לצד כומתה של תקשוב ניתנו לאגף גם תג ושם חדשים.
כומתה בצבע צהוב חול – איסוף קרבי
כומתה בצבע צהוב חול היא כומתת איסוף קרבי – החיל הצעיר ביותר בצה"ל. הבחירה בכומתה צהובה היא כדי לסמל את ההסוואה שמאפיינת את אנשי החיל ואת החיבור לאדמה. זוהי עוד אחת מאותן כומתות בצה"ל שנקבעו רק בשנים האחרונות – ב-2015.
למידע נוסף >>
כומתה מנומרת – הכומתה של חטיבת כפיר
הצבע המנומר – חום, צהוב וירוק – ניתן לכומתה של כפיר כדי לסמל את ההסוואה. עיצב אותה המפקד הראשון של החטיבה, אל"מ אייל נוסובסקי. ייתכן מאד שבזכות הייחודיות של הכומתה כפיר נהנית מאחוזי גיוס גבוהים (כמובן שגם גורמים נוספים משפיעים על כך). כומתה מנומרת נישאת גם על-ידי חיילי "נצח יהודה".
כומתה צהובה-חומה – הכומתה של מערך הגבולות
גם כומתה של קרקל, אריות הירדן, לביא הבקעה וברדלס – היחידות שמרכיבות את מערך הגבולות – הינה בעלת שני צבעים, צהוב וחום (גווני המדבר). בעבר הייתה ללוחמות וללוחמים של קרקל כומתה ירוקה בהירה, אבל לאחר יצירת מערך הגבולות שונה הצבע.
במדריך הכומתות הזה סקרנו 17 צבעי כומתות שקיימים נכון לשנת 2020 בצה"ל. כפי שראינו, צבעי הכומתות בצבא ההגנה לישראל הם דינאמיים ומשתנים מדי מספר שנים.