הצו הראשון הוא אחת התחנות החשובות ביותר בדרך לשירות צבאי שמספק גם תחושת מיצוי של היכולות וגם נחת. במהלך היום, שמתנהל בלשכת הגיוס הקרובה למקום מגוריכם, ייקבעו גם הפרופיל הרפואי וגם הקב"א והדפ"ר שלכם, ולכן אין פלא שאצל מלש"בים רבים עולה השאלה איך מתכוננים לצו ראשון.
המידע שבעמוד זה יעזור לכם להבין מה צפוי לכם ביום החשוב ולהגיע מוכנים למבחנים השונים אותם תידרשו לעבור במהלכו.
האם כדאי לעבור קורס הכנה לצו ראשון?
צו ראשון כולל 3 תחנות:
- מבדקים רפואיים שבסופם נקבע הפרופיל.
- מבחנים פסיכוטכניים שמשפיעים על הקב"א והדפ"ר.
- ראיון אישי שמטרתו היא לאפשר לצבא להכיר את האישיות של כל מלש"ב, מעבר לנתונים היבשים.
באופן טבעי, עיקר תשומת הלב של מי שרוצה לדעת איך להתכונן לצו ראשון בצורה הטובה ביותר מופנית למבחנים הפסיכוטכניים, שמורכבים מ-3 חלקים: מילולי, כמותי וצורני.
בתחום המילולי יכולות להופיע שאלות כמו "מדען : חוקר = מורה : ?" כשהתשובות האפשריות הן מלמד, מחשב, מטפל ומסנגר.
המבחן הכמותי כולל שאלות מהסוג של "מכונית נוסעת במהירות ממוצעת של 100 קמ"ש. המרחק בין חיפה לחדרה הוא 50 ק"מ. מתי צריך לצאת מהבית בחיפה כדי להגיע לחדרה ב-8:00?".
הפרק הצורני בוחן את היכולת לזהות דפוסים בצורות שונות. כל המבחנים הם אמריקאיים.
גופים שונים מציעים גם קורסי הכנה לצו ראשון וגם ערכות שמאפשרות תרגול עצמי. כדאי לזכור שלתפקידים היוקרתיים שמבטיחים שירות צבאי מתגמל נדרש גם דפ"ר גבוה וגם קב"א גבוה, כשכל נקודה יכולה לקבוע אם תעברו את המועמדים האחרים שמבקשים גם הם להגיע ליחידות המובחרות. קורס או ערכה יכולים לסייע להכנות לצו ראשון ובעיקר לחזק את הביטחון העצמי. מומלץ קודם כל לתרגל שאלות לדוגמה שניתן למצוא באינטרנט, ולהחליט על סמך הביצועים שלכם בהם האם באמת יש צורך בלימודים.
האם אפשר להתכונן לראיון האישי?
מי שרוצה לדעת איך מתכוננים לצו ראשון באופן מיטבי חייב להקדיש תשומת לב גם לראיון האישי. הראיון הוא למעשה שיחה עם מאבחנ/ת פסיכוטכני/ת מנוסה. יש מלש"בים שמבחינתם זוהי סיטואציה נינוחה, נעימה ואפילו כיפית. עבור אחרים שמתאפיינים במופנמות מסוימת, ייתכן קושי – קושי שאפשר לפוגג עם הכנות לצו ראשון שכוללות תרגול של הראיון.
באופן דומה להתכוננות למבחנים הפסיכוטכניים, גם את ההכנה לראיון אפשר לעשות בעזרת אנשי מקצוע. חלק מהקורסים שמציעים הכנה לצו ראשון כוללים גם תרגול של השיחה עם המאבחנים ומתן כלים להתמודדות אופטימלית – ואפשר לנסות לבד, או ליתר דיוק עם חבר/ה קרוב/ה. ל
מי שחושש מהראיון, או שחשוב לו במיוחד להרשים את הצבא כדי להתקבל לתפקיד נחשק, כדאי שיעבור על דוגמאות לשאלות שעשויות לצוץ במהלכו:
- אילו 3 דברים היית לוקח/ת לאי בודד?
- מהי חברות אמת מבחינתך?
- מה חושבים עליך המורים?
- מה קורה כשיש מקצוע בבית הספר שאתם לא אוהבים?
- איך את/ה מתנהג/ת במצבי כעס?
- מהו התפקיד שיגרום לך להרגיש סיפוק?
למידע מורחב בנושא השאלות שאתם עשויים להישאל בראיון האישי בצו הראשון >>
הטיפ החשוב ביותר לגבי הכנות לצו ראשון בהקשר של הראיון הוא להיות כנים ולא לנסות להרשים באמצעות תשובות שלא משקפות את מי שאתם באמת. אם ביצעתם סימולציה עם חבר/ה או קרוב משפחה, ואתם מרגישים שלא הצלחתם להעביר בה את מי שאתם – בהחלט אפשר לעבור הכנה לצו ראשון שכוללת תרגול ראיון ואולי אפילו לשלב זאת עם למידה למבחנים הפסיכוטכניים.
טיפים נוספים
- מסמכים רפואיים רלוונטיים ועדכניים – מרכיב נוסף בתשובה לשאלה איך להתכונן לצו ראשון הוא לבצע בדיקות רפואיות חיוניות, כדי שהפרופיל יתאים למצב הבריאותי שלכם. בכל לשכות הגיוס יש רופאים וכמו כן נערכת ועדה רפואית, וחשוב להגיע מוכנים עם מסמכים עדכניים.
- מה להביא לצו ראשון? – את המסמכים הרפואיים הנ"ל, אבחונים שעשויים להקנות לכם הקלות במבחנים הפסיכוטכניים, תעודה מזהה (ת.ז. / דרכון / רישיון נהיגה) וגם בקבוק מים וחטיפי אנרגיה, פירות וכו'. אל תשכחו לקחת איתכם את שוברי הנסיעה שמגיעים עם ההזמנה ללשכה (צה"ל משקיע משאבים רבים כדי לאפשר התניידות נוחה למלשב"ים ולחיילים, למשל באמצעות שאטלים לעיר הבה"דים מערים שונות ברחבי הארץ, ודרכים נוספות). למידע מורחב בנוגע למה להביא לצו ראשון >>
- בלי לחץ – המרכיב החשוב ביותר של הכנה לצו ראשון הוא לזכור שלחץ פוגע בתפקוד שלכם ושכדאי להשאיר אותו בבית. אם אתם יודעים איך להתכונן לצו ראשון ומיישמים את ההמלצות שבעמוד הזה, קרוב לוודאי שתזכו לקב"א, דפ"ר ופרופיל שיאפשרו שירות שבאמת מתאים לכם. כדי להרגיש בטוחים עוד יותר, תוכלו כאמור לעבור גם קורסי הכנה לצו ראשון, בדיוק כמו שקורסים שבהם בונים כושר קרבי ויכולות מנטליות עוצמתיות עוזרים להתמודד עם האתגרים הפיזיים של גיבוש לסיירת מטכ"ל וליחידות נוספות בצה"ל.