גיבוש מטכ"ל – גיבוש היחידה המובילה בצה"ל
סיירת מטכ"ל היא יחידת העילית הבולטת ביותר בצה"ל. בין מפקדיה בעבר אהוד ברק ובוגי יעלון. בוגר מפורסם נוסף שלה הוא בנימין נתניהו. לאורך השנים היחידה הוציאה לפועל כמה מהמבצעים הנועזים ביותר שבוצעו אי פעם בעולם, וגם כיום מהווה הסיירת ששייכת לאגף המודיעין את חוד החנית של היחידות המיוחדות בצבא.
באופן טבעי, מציבה סיירת מטכ"ל תנאי קבלה מאתגרים במיוחד ובראשם מעבר גיבוש. גיבוש מטכ"ל מורכב משני שלבים: תחילה עוברים יום סיירות כללי ולאחר מכן ישנו גיבוש ספציפי ליחידה זו. הכנה מסודרת בעזרת אנשי מקצוע מיומנים שמכירים את התהליך ויודעים מה צריך לעשות כדי להגיע אליו עם מקסימום סיכויי הצלחה היא כמעט חובה, ובעצם לנוכח התחרות הקשה על כל מקום היא לא "כמעט חובה", אלא הכרחית.
מה כולל יום הסיירות ולמי הוא מיועד?
השלב הראשון בדרך הארוכה והתובענית להפליא עד לקבלת סיכת הלוחם של סיירת מטכ"ל הוא יום הסיירות. יום סיירות, שנקרא גם יום שדה, מיועד למלש"בים בעלי נתונים מתאימים ורצון לשרת ביחידות מיוחדות דוגמת שייטת 13, יחידה 669, שלדג, צוללות, קורס חובלים וכמובן סיירת מטכ"ל. על-מנת להגיע אל סיירת מטכ"ל תנאי קבלה ראשוניים הכרחיים הם פרופיל 97 וקב"א 54.
במהלך יום השדה נבחנות בעיקר היכולות הפיזיות. בין השאר, מבצעים המשתתפים ביום זה ריצות רבות, זחילות, חפירת בורות עמוקים, סחיבה של שקי חול כבדים למרחק בלתי מבוטל ועוד. במקביל לביצועים הפיזיים, מעריכים הבוחנים גם את היכולת המנטלית לעמוד בלחצים ובעומסים, ועוד כלי למיון המועמדים הוא חוות הדעת של החברים שלהם, וזאת על בסיס שאלונים סוציומטריים שממלאים כולם.
מתי מבצעת סיירת מטכ"ל גיבוש ספציפי למועמדים המתאימים?
אחרי הליך המיון הראשוני במסגרת יום הסיירות עורכת סיירת מטכ"ל גיבוש ספציפי למי שנמצא מתאים. גיבוש זה מתבצע בנובמבר והוא מאתר גם מועמדים מתאימים ליחידה 669, לשלדג ולקומנדו. חשוב להדגיש כי על-מנת לשרת במסגרת סיירת מטכ"ל תנאי קבלה נוסף הוא סיווג בטחוני מתאים.
מה כולל גיבוש מטכ"ל?
גיבוש מטכ"ל – שנקרא גם גיבוש היחידה (מפני שבאופן כללי סיירת מטכ"ל מכונה לעתים קרובות "היחידה") – נמשך 5 ימים. המאפיין הבולט ביותר של הגיבוש הוא רמת אי הוודאות הגבוהה: על-מנת לאתר את המועמדים המתאימים ביותר לאופי הפעילות של היחידה, מציבה סיירת מטכ"ל תנאי קבלה שהם לא "רק" על גבול הבלתי אפשרי מבחינה פיזית אלא גם, ובעיקר, מעמידים רף גבוה מאוד בפן המנטלי. יצירת מציאות שכולה אי ודאות נועדה לאפשר לבוחנים להתרשם מרמת התפקוד של כל מועמד בסיטואציות שכאלה.
עוד מאפיין חשוב מאוד של גיבוש היחידה הוא היעדר פידבקים לאורך 5 הימים. גם זו כמובן מדיניות מכוונת, כחלק מהרצון לגרום למועמדים להביא לידי ביטוי אישיות, חוסן פנימי ומנהיגות, גם במצבי קיצון.
בין התרגילים שכולל גיבוש מטכ"ל: ספרינטים עם קיטבגים, אלונקה סוציומטרית, זחילה בעלייה, חפירת בור אישי ובור קבוצתי במקביל (כדי לבחון גם את רמת שיתוף הפעולה של כל מועמד), וכמובן ריצות, מסעות ועוד. כל הימים מתחילים בהקפצה ב-3 בבוקר, דבר שכמובן מגביר את רמת הקושי.
בנוסף לחלק הפיזי, יש גם למידה משמעותית לאורך גיבוש היחידה. כל אחד מהמשתתפים מתבקש להעביר הרצאה קצרה וכמו כן עשוי להישאל על הרצאות של חבריו לגיבוש. דוגמה נוספת למשימה לא פיזית היא שרטוט מפה של תא שטח אחרי שמתבוננים בו זמן קצר. כמו כן, ישנם ראיונות אצל המעריכים שגם מציגים דילמות מוסריות שונות.
הניפוי הראשון מתבצע בסוף היום השלישי, וביום החמישי מתקבלות התשובות הסופיות.
איך להגיע מוכנים לגיבוש היחידה?
על-מנת להתקבל לסיירת מטכ"ל גיבוש מושלם הוא חובה. כדי להגיע אליו מוכנים באופן אופטימלי, גם פיזית וגם מנטלית, חשוב לבחור נכון את קורס ההכנה – מי שכבר הצליח לסייע למועמדים לעבור את גיבוש מטכ"ל יוכל לעזור גם לכם.