אילו שיטות קיימות להתמודד עם הפרעות פוסט טראומטיות? | xtrain כושר קרבי
ראשי » התמודדות עם הפרעות פוסט טראומטיות
נכון להיום, ישנם רבים הסובלים מהתחושות שמכאיבות להם בעקבות חוויות קשות, וכדאי לדעת כי אתם לא לבד במערכה הזו. אם אתם מרגישים כי טלטלה רגשית שנגרמה מאירועים טראומטיים משפיעה על חייכם, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית. במאמר זה נגע בתופעה של הפרעה פוסט טראומתית (PTSD) ונסביר את ההיבטים והדרכים להתמודד עם האתגרים שמעורבים בכך. צוות Xtrain שואף לספק לכם מידע וכלים שיעזרו לכם להבין ולנהל את המצב בצורה טובה יותר.
מהי בעצם הפרעה פוסט טראומטית?
הפרעה פוסט טראומטית, או PTSD, היא מצב בו אנשים חווים תחושות חוזרות ונשנות של טראומה, אשר משפיעות באופן משמעותי על איכות חייהם. תסמינים של PTSD יכולים להיווצר בעקבות חוויה קשה, בין אם זו חוויה צבאית, אישית או אחרת. מדובר בתהליך שבו הנפש מתקשה לשחרר את הזיכרונות והתחושות הקשורות לאירועים קשים, ובכך גורמת לסבל מתמשך.
כאשר אדם חווה אירוע טראומטי, ייתכן שהוא יחווה זיכרונות חדים מהאירועים בשלבים שונים, ואלה יכולים לכלול התקפי חרדה ופחד רוטיני. תסמיני PTSD יכולים להיות זיכרונות חוזרים, סיוטים, וכמובן, תחושות של חוסר שליטה וחולשה. אפילו גירויי חיצוני יומיומי כמו ריח או קול יכולים לעורר מחדש את התחושות הקשות מהטראומה, כמו למשל כאשר חייל שזוכר יריות במהלך קרב מגיב לרעש של סגירת דלת.
תסמינים נוספים המעידים על ההפרעה
ברקע של כל חוויה טראומתית, הנפש משקפת את המורכבות שלה ואינה משיבה לתהליכים ליניאריים. אנשים שונים עלולים לפתח תגובות שונות כתוצאה מהפרעה פוסט טראומטית. לדוגמה, לעיתים עלול אדם לנסות לחזור לאירוע בצורה מוחשית, כאילו הוא מנסה להתמודד מחדש או לייצר שליטה על המצב שהיה מחוץ לשליטתו. במקרים אחרים, ייתכן ונראה ירידה באמונה העצמית, חרדות קשות שליוו את האדם, ולעיתים תחושת אובדן של תכלית.
מבט על טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ומדוע הוא מועיל?
בסוגי העזרה והטיפול בפוסט טראומה יש הרבה גישות שיכולות להוות פתרון. אחת השיטות הנסקרות ביותר היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). שיטה זו מספקת גישה פרקטית לטיפול בחשיבה ובתנהגות. בניגוד לעבר, שבו ניסו להבין את ההתנהגות שלנו בניתוחים פסיכואנליטיים העוסקים בזיכרונות ילדות, טיפול CBT מתמקד בשיקום היבטים קוגניטיביים ומנטליים של החוויה.
במהלך טיפול CBT, ידונו בוובינרים שליליים ותשוקות אשר יכולים להתחבר עם תחושות פגיעות. לדוגמה, אם חייל נתקל באירוע טראומטי קרוב למאפייה, ריח הלחם יכול לשוב ולהזכיר לו את הזיכרונות מכך. המטרה היא לשבור את הקשר בין גירוי מתסכל לבין חוויות קשות ולהשיב לאדם את הקשב לתהליכים חיוביים.
למה לצפות במהלך שלב הטיפול?
לאור היעילות של CBT, יש לציין כי מדובר בתהליך שדורש סבלנות ומחויבות. זהו תהליך שבו המטופל יידרש להשתתף בכמה ולא במפגשים בודדים. במצב זה, המטופלים לומדים כיצד להבין ולהתמודד עם התסמינים של PTSD, תוך כדי חוויה של התקדמות ממשית עם הזמן. כמובן, השיפור אינו תמיד ליניארי, אך עם התמדה ואמונה, ניתן לראות שיפורים משמעותיים.
אף על פי שהתמודדות עם טראומה היא מאבק מתמשך, צוות Xtrain מעודד אתכם לפנות לגורמים מקצועיים אם אתם או מישהו קרוב לכם מרגישים שהחיים נפגעים ממעגל הזה של PTSD. אתם לא צריכים לעבור את זה לבד, ויש תמיכה זמינה לאלו הזקוקים לה.
סיכום
הפרעה פוסט טראומטית היא ניסיון קשה ומאתגר, אך עם הכלים והעזרה הנכונה, ניתן להתמודד עם ההשלכות שהיא מובילה. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מציע מושגי יסוד להתמודדות שמטרתו לאפשר לאנשים לחזור לשלוט על חייהם. עליכם לזכור שאתם לא לבד, ותמיד יש עזרה זמינה. אם אתם או מישהו סביבכם חווים סימפטומים של PTSD, אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית ולעשות את הצעד הראשון לעבר ריפוי והתאוששות.