צו ראשון – מתי מקבלים אותו ומה עושים בו? [המדריך המלא]

השירות בצה"ל הוא חוויה מורכבת, מסעירה, במקרים רבים מעצימה מאוד, תמיד מאתגרת, ובנוסף אין מי שמשתחרר מהצבא בדיוק כפי שנכנס אליו. צו ראשון הוא הצעד הראשון בדרך הארוכה והמעניינת, ובאופן טבעי צצות סביבו שאלות רבות. בעמוד זה תמצאו תשובות מפורטות ועדכניות לכל הסוגיות שמעסיקות את מי שכבר קיבלו את הצו ואת מי שעומדים לקבל אותו, כך שתוכלו לדעת מה מצפה לכם.

מתי מקבלים צו ראשון?

השאלה הראשונה שמעניינת את בני הנוער היא מתי מקבלים צו ראשון – והתשובה היא החל מגיל 16.5. הצו נשלח דרך הדואר באחד משני המועדים האפשריים – בחורף (סביב פברואר) ובקיץ (סביב אוגוסט). אם למשל יום ההולדת שלכם חל בנובמבר, החודש שבו תהיו בני 16.5 הוא מאי, ואת הצו הראשון תקבלו באוגוסט שמיד לאחר מכן (אמנם לצורך הצו, הצבא בוחן את התאריך העברי ולא הלועזי – אבל הרעיון הוא אותו רעיון כמובן).

בכל מקרה, המפגש הראשון עם צה"ל אמור להתרחש במהלך כיתה י"א או י"ב. מי שמקבל את הצו הראשון כשהוא עדיין בכיתה י' מתבקש לעדכן את מיטב (היחידה האחראית על כל תהליך המיון והשיבוץ בצבא), והיא תדחה עבורו את מועד ההתייצבות עד לתחילת כיתה י"א.

מתי מקבלים צו ראשון

מה זה צו ראשון בעצם?

צו ראשון הוא למעשה הוראה להגיע ביום מסוים אל לשכת הגיוס האזורית בהתאם למקום המגורים. הטופס שאותו תקבלו כאמור בדואר עבר מתיחת פנים ב-2018, כמות המלל פחתה, השפה התעדכנה וגם העיצוב הפך ידידותי יותר. בצו תמצאו את מועד ההתייצבות, את הלשכה שאליה אתם אמורים להגיע (מתוך ה-5 הקיימות, בירושלים, תל השומר, חיפה, באר שבע וטבריה) וכן שוברים לנסיעה באוטובוס ממקום המגורים שלכם כפי שהוא מעודכן במשרד הפנים אל אותה לשכת גיוס.

שימו לב – למרות שאתם כמובן עדיין לא חיילים, זהו צו מחייב. אי התייצבות במועד מוגדרת כעבירה פלילית ועלולה לגרור עונשים קשים.

אם יש לכם סיבה מוצדקת לאי התייצבות לצו הראשון במועד שנקבע לכם, תוכלו לבקש מיחידת מיטב לשנות את מועד ההתייצבות (למשל במקרים של חופשה שכבר תוכננה או מבחן בגרות). בכל מקרה, אסור לא להגיע בלי להודיע! מי שלא מתייצב בלשכת הגיוס 3 פעמים מקבל הזדמנות אחרונה להופיע תוך 48 שעות, ולא – תוצא נגדו פקודת מעצר. 30 ימים לאחר מכן מוצא צו 12, שמהווה גם צו עיכוב יציאה מהארץ. עוד חשוב להדגיש שאם לא קיבלתם צו למרות שלפי הגיל כבר היה אמור להגיע אליכם, החוק מחייב אתכם ליצור קשר עם יחידת מיטב ולוודא שיישלח אליכם צו ראשון. את היחידה אפשר להשיג בטלפון 1111.

מה עושים בצו ראשון?

אחרי שהבנתם מה זה צו ראשון, ולמה חשוב לשתף פעולה עם התהליך, כדאי לדעת מה אתם צפויים לעבור ביום שבו תגיעו ללשכת הגיוס האזורית, וליתר דיוק מהן 5 התחנות שאותן תעברו:

א. ניתוב

התחנה הראשונה של צו ראשון היא הצגת תעודת הזהות שלכם וקבלת מדבקה עם ברקוד שאותה תתבקשו להעביר לאורך היום בשלל מחשבים ועמדות. מהתחנה הזו תנותבו לתחנות הבאות. חשוב לציין שהתשובה לשאלה מה עושים בצו ראשון זהה עבור כל המלש"בים, אבל סדר התחנות עשוי להשתנות בהתאם לעומסים בלשכה באותו יום. כמו כן, בסוף היום חוזרים לעמדה זו.

ב. אימות נתונים

לצה"ל יש נתונים רבים אודותיכם – השכלה, מצב משפחתי, כתובת ועוד. המאבחנת הפסיכוטכנית שמאיישת עמדה זו מאמתת את כל הנתונים ובנוסף כוללת התחנה מבחן בעברית כדי לקבוע מהי רמת השליטה שלכם בשפה.

ג. ראיון אישי

שיחה שבמהלכה תוכלו לספר על עצמכם ועל הציפיות שלכם מהשירות בצה"ל, כדי שהגורמים הרלוונטיים בצבא יוכלו להתאים עבורכם תפקיד רלוונטי (כמובן גם על סמך הנתונים האישיים השונים שלכם).

ד. מבחנים פסיכוטכניים

מבחנים ממוחשבים שעל-פיהם נקבעים הקב"א (קבוצת איכות) והדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני). לקב"א ולדפ"ר השפעה של ממש על הליך השיבוץ ולכן חשוב מאוד להגיע אליכם מרוכזים ומוכנים, וכמו כן לעשות בהם את המקסימום. בהמשך העמוד תמצאו טיפים שיעזרו לכם לקבל ציונים גבוהים ככל האפשר.

ה. בדיקות רפואיות

תחנה שבה יימדדו הגובה והמשקל שלכם, תיערך בדיקת ראייה, תתבקשו לתת שתן ותיפגשו עם רופא שיקבע את הפרופיל הרפואי שלכם.

מידע נוסף בנושאי צו ראשון תוכלו לקרוא כאן:

טיפים לצו ראשון

  • ניתן לבצע בדיקת שתן בקופת חולים, בתנאי שהתוצאות שלה יהיו תקפות עד המועד שבו אתם מתייצבים לצו ראשון.
  • ביחד עם צו ראשון מקבלים גם שאלון רפואי. כדאי למלא אותו, להחתים את רופא המשפחה וכך תוכלו לקצר את השהות בלשכה באמצעות העלאת הטופס הנ"ל לאזור האישי שלכם באתר הייעודי (עד שבועיים לפני המועד שנקבע לכם). כמו כן, ניתן לשלוח מראש אישורים לגבי מחלות, אשפוזים ובעיות כרוניות.
  • ניתן לקצר את השהות בלשכת הגיוס גם על-ידי מילוי מוקדם, באינטרנט, של שאלון אימות הפרטים (במקום בתחנת האימות).
  • אם לא קיבלתם צו ראשון, או איבדתם אותו, רצוי לשמור קבלות על הנסיעות – בלשכה תקבלו החזר. שימו לב שההחזר הוא על נסיעות באוטובוסים בלבד, ולא ניתן לקבל כסף עבור שימוש בחופשי-יומי, הלוך-חזור, רכבת או מונית.
  • אין כניסת מלווים אל שטח לשכת הגיוס – כאמור התשובה לשאלה מתי מקבלים צו ראשון היא בגיל 16.5 ומעלה, ולכן מן הסתם נוכחות ההורים מיותרת. כניסת מלווים תתאפשר רק במקרים חריגים על רקע בריאותי וכשמתייצבים לוועדה רפואית. במצבים אלה יש להגיש בקשה מראש ליחידת מיטב (במייל Meitav@idf.gov.il).

מה להביא לצו ראשון?

  • באופן טבעי, אין צורך בחיפוש רשימת ציוד למתגייס לקראת צו ראשון, אבל בכל זאת יש כמה דברים שחשוב לארגן מראש:

  1. תעודה מזהה (ת.ז. / דרכון בתוקף / רישיון נהיגה וכו').
  2. הצו עצמו כפי שקיבלתם בדואר.
  3. פרטי ההורים (כולל ת.ז. וכתובת).
  4. השאלון הרפואי כשהוא חתום גם ע"י רופא המשפחה.
  5. סקירות של רופאים מומחים לגבי בעיות כרוניות אם ישנן.
  6. תוצאות בדיקת שתן ובדיקת עיניים (אם בחרתם לבצע מראש).
  7. אבחון דידקטי / פסיכודידקטי / סיכום ועדת השמה / מרשמים לריטלין או קונצרטה חתומים ע"י מומחים מתאימים (אם ישנם כאלה. בנוסף יש לשלוח אותם דרך האזור האישי באתר עוד לפני ההגעה ללשכה). כל אלה נועדו לבחון אם אתם זכאים להתאמות והקלות בבחינה הפסיכוטכנית.

 

למידע מורחב בנוגע למה שכדאי להביא לצו ראשון >>

מה עושים בצו ראשון
(תמונה: tumsasedgars / 123RF Stock Photo)

הכנה לצו ראשון – איך לקבל קב"א ודפ"ר מקסימליים?

כאמור, אחד המרכיבים החשובים בתשובה לשאלה מה עושים בצו ראשון הוא מבחנים פסיכוטכניים שקובעים את הקב"א והדפ"ר, ובהתאם גם את אפשרויות השירות. כדי לקבל ציונים גבוהים ככל האפשר, מומלץ להגיע ללשכת הגיוס אחרי שנת לילה ארוכה וטובה, מצוידים בחטיף אנרגיה או שוקולד (שיעזרו לכם להיבחן כשאתם שבעים ומרוכזים), ובעיקר להשתדל להיות רגועים. ניתן למצוא באינטרנט דוגמאות לשאלות מתוך המבחנים הפסיכוטכניים שיעזרו להפחית את רמת אי הוודאות, ובהתאם – גם את מידת הלחץ.

למידע מורחב על הכנה לצו ראשון >>

שאלות בראיון לצו ראשון

במסגרת צו ראשון ישנו גם ראיון שבאופן טבעי משפיע על האופן שבו הצבא יתייחס אליכם. גם בהקשר זה כדאי לא להילחץ יתר על המידה ובעיקר לענות בכנות על כל שאלה – אתם מי שאתם, וכדי שהשירות הצבאי יהיה המתאים לכם ביותר, רצוי להיות טבעיים.

בין השאלות שאתם עשויים להישאל בראיון לצו ראשון:

  • כמה חברים יש לך?
  • האם הברזת משיעור אי פעם?
  • האם יש לך נטייה לכעוס על אחרים?
  • האם קל לך עם אנשים חדשים?
  • מהן התכונות הטובות והפחות טובות שלך?
  • אילו 3 פרטים כדאי לקחת לאי בודד?

 

למידע מורחב בנושא זה לחצו כאן.

המלצה נוספת היא לספר בקצרה על עצמכם – אם למשל הדרכתם בתנועת נוער, התנדבתם במסגרת כלשהי וכו'.

לסיכום, צו ראשון הוא נקודת המפגש הראשונה שלך עם המערכת הצה"לית. ליום הזה יש חלק משמעותי בשיבוץ שלכם בצבא וכדאי להגיע אליו מוכנים ככל הניתן. עם זאת, חשוב לציין שאין מה להילחץ – גורלכם בצבא לא נגזר רק מיום אחד והכל ניתן לשינוי. שיהיה המון בהצלחה!

לצו הראשון מגיעים מוכנים - בונים כושר גופני לפני הגיוס!