דרגות בצה"ל

המדריך המלא שיעשה לכם סדר בדרגות בצבא

דרגות בצבא נועדו לסמל את מעמדו של החייל בהיררכיה הצה"לית, הן מבחינת המערכת והן ביחס לחיילים אחרים. החלוקה העיקרית של דרגות בצה"ל היא ל-3 קבוצות:

  1. דרגות חוגרים
  2. דרגות נגדים
  3. דרגות קצונה

עלייה בדרגה מושגת בשתי דרכים –  על בסיס פז"מ (ראשי תיבות של הביטוי "פרק זמן מינימלי", כשהכוונה היא לתקופה שחלפה מאז קבלת הדרגה הקודמת) או על בסיס הכשרה רלוונטית. דרגות קצינים מסגן אלוף ומעלה מחייבות גם אישור של גורמים בכירים.

עוד כדאי לדעת שישנן גם דרגות בצבא ישראל שהן לצורך ייצוגי, בהתאם לתפקיד בכיר שממלא אדם – למשל שופטים אזרחיים שבמסגרת שירות המילואים שלהם ממלאים תפקיד דומה בבית הדין הצבאי יקבלו דרגות קצונה בצה"ל למרות שלא עברו את כל מסלול ההכשרה. דובר צה"ל והחזן הצבאי הראשי מקבלים אף הם דרגות בצבא לאחר שהם מתמנים לתפקיד, גם אם הם מגיעים אליו מחוץ למערכת.

הבסיס של דרגות בצבא – דרגות החוגרים

דרגות חוגרים בצה"ל לפי הסדר

בבסיס ההיררכיה של דרגות בצהל נמצאת דרגת טוראי. כל חייל הופך אוטומטית מיד עם הגיוס לטוראי, וזוהי גם היחידה מבין כל הדרגות בצבא שאינה מסומנת בשום צורה.

השלב הבא של דרגות בצה"ל הוא דרגת רב טוראי. דרגה זו מסומנת בשני פסים אלכסוניים על הזרוע, כשבחיל האוויר הרקע הוא כחול, בחיל הים הרקע הוא בגוון זהוב ובחילות היבשה – ירוק. חיילים המשרתים בעורף יקבלו דרגת רב"ט כ-10 חודשים ממועד הגיוס, תומכי לחימה יועלו לדרגה זו תוך 8 חודשים ואילו אצל הלוחמים מועד קבלת דרגת רב טוראי הוא מיד בסיום האימון המתקדם, כשהם למעשה סיימו את הכשרתם כלוחמים.

קבלת דרגות בצה"ל מושפעת כאמור מגורמים שונים, וכך למשל הנדסאים (בוגרי כיתות י"ג-י"ד) הופכים לרב"טים תוך חודשיים מיום הגיוס, ואילו שוחרים של המכללה הטכנולוגית של חיל האוויר מקבלים את שני הפסים כבר ביום הגיוס.

דרגות בצה"ל מסמלות כמובן גם לתפקידים פיקודיים, ואצל החוגרים הדרגה הראשונה הרלוונטית מבחינה זו היא דרגת סמל (אם כי לעתים ניתן למצוא גם רב"טים שהם מפקדים). בכל מקרה, דרגת סמל מסומנת באמצעות ענידת  3 פסים על הזרוע, עם רקע בהתאם לחיל שבו אותו חייל משרת. לוחמים שמסיימים קורסים פיקודיים מקבלים דרגת סמל לאחר כשנה, לוחמים אחרים אחרי 16 חודשים, תומכי לחימה אחרי שנה וחצי ושאר חיילי צה"ל זכאים לדרגת הסמל אחרי שהם משלימים 20 חודשים בצבא.

קבלת דרגות בצהל תלויה במקרים רבים בפז"ם – וכך גם במקרה של דרגת סמל ראשון (סמ"ר), דרגה שניתנת למי שהשלים שנה בדרגת סמל. ההבדל מבחינת הצורה בין דרגת סמל לדרגת סמ"ר הוא תוספת של עלה זית על 3 הפסים. אגב, דרגות בצבא ישראל משתנות מעת לעת וכך למשל בעבר הייתה נהוגה דרגת טוראי ראשון שניתנה לחיילים מצטיינים בטירונות – אולם כיום היא כבר לא קיימת.

רוצים לדעת איך לתפור את דרגות החוגרים שלכם למדים כמו אלופים? הכנו לכם מדריך מפורט, צעד אחר צעד >>

דרגות נגדים בצבא - דרגות משרתי צבא קבע

דרגות של נגדים בצבא

קטגוריה נוספת של דרגות בצה"ל היא דרגות נגדים שהן דרגות קבע – אנשי צבא הקבע שאין להם דרגות קצונה. הנגדים מהווים סמכות מקצועית ונושאים את הדרגות שלהם על הכתף, בדומה לדרגות הקצינים בצה"ל.

הצורה של דרגות של נגדים מורכבת מ"סיטרואנים" (בגלל שצורת הקו דומה לסמל המכונית הפופולרית) וכוכבים. בסך הכל ישנן 5 דרגות נגדים:

  1. דרגת רב סמל (רס"ל) – השלב הראשון של דרגות נגדים בצבא, לאנשי קבע ומילואים בלבד. הסימול של דרגת רס"ל הוא סיטרואן אחד, והדרגה ניתנת כשנתיים לאחר עלייה בדרגה לסמ"ר.
  2. דרגת רב סמל ראשון (רס"ר) – לדרגת רס"ר מגיעים רס"לים תוך עד 9 שנים. הסימול של דרגת רב סמל ראשון הוא 2 סיטרואנים.
  3. דרגת רב סמל מתקדם (רס"ם) – דרגת רס"ם מסומנת באמצעות סיטרואן אחד וכוכב אחד על הכתף. ניתן להגיע לדרגת רב סמל מתקדם תוך 7 שנים ממועד קבלת דרגת רס"ר.
  4. דרגת רב סמל בכיר (רס"ב) – גם לצורך קבלת דרגת רס"ב הפז"ם הוא 7 שנים. הסימול של דרגת רב סמל בכיר הוא 2 סיטרואנים וכוכב.
  5. דרגת רב נגד בכיר (רנ"ג) – דרגת רנ"ג מהווה דוגמה לקבלת דרגות בצהל על בסיס הערכה אישית. הסימול של דרגת רב נגד בכיר הוא 3 סיטרואנים וכוכב על הכתף.

דרגות קצונה בצה"ל - "דרגות ארונות" ו-"דרגות פלאפלים"

דרגות קצונה בצבא

דרגות קצונה ניתנות לבוגרי קורס קצינים שעברו השלמה חילית ולקצינים מקצועיים (כולל בוגרי העתודה האקדמאית). דרגות קצינים בצה"ל הן בצבע ארד והרקע הוא אדום בחילות היבשה, כסף בחיל האוויר וזהב בחיל הים. דרגות קצינים זוטרים נקראות "ארונות", ואילו הבכירים מעוטרים ב"פלאפלים". דרגות הקצינים בצה"ל נישאות על כתפי המדים, בדומה לדרגות של נגדים.

דרגות קצונה בצבא מתחילות בדרגת סגן משנה שזוכה לארון אחד. השלב הבא של דרגות בצהל של קצינים הוא דרגת סגן, והיא מוענקת לאחר שנה ומורכבת מ-2 ארונות. שירות של 3 שנים בדרגת סגן מקנה זכאות לדרגת סרן (3 ארונות). גם לצורך עלייה לקטגוריה הבאה של דרגות קצינים בצה"ל, דרגת רב סרן, נדרש פז"ם של 3 שנים כסרן והסמל של דרגת הרב סרן הוא "פלאפל" אחד.

קצין עם שני פלאפלים על הכתף הוא קצין בדרגת סגן אלוף. כאמור, ישנן דרגות בצה"ל שמחייבות אישור של גורמים בכירים – ולכן לצורך קבלת דרגת סגן אלוף יש צורך באישור של אלוף וכן של ראש אכ"א או של הרמטכ"ל. כדי לקבל דרגת אלוף משנה (דרגה עם 3 פלאפלים על הכתף) נדרש אישור של הרמטכ"ל ושל שר הביטחון, וכך גם כדי לקבל דרגת תת אלוף ודרגת אלוף (דרגות בצבא שיש בהן חרב, האחת בלי פלאפל והשנייה עם).

בראש סולם הדרגות בצה"ל נמצא כמובן הרמטכ"ל שהוא היחיד בדרגת רב אלוף. מינוי זה מחייב אישור של ממשלת ישראל.

את רשימת הרמטכ"לים המלאה של צה"ל לאורך השנים תוכלו לראות כאן.

סיכום – דרגות בצה"ל לפי הסדר

דרגות חוגרים: טוראי, רב"ט, סמל, סמ"ר.

דרגות של נגדים: רס"ל, רס"ר, רס"מ, רס"ב, רנ"ג.

דרגות קצונה: סג"מ, סגן, סרן, רס"ן, סא"ל, אל"מ, תא"ל, אלוף, רב אלוף.

להרשמה לקורס הכנה מקיף לגיבושים בצה"ל:

עשוי לעניין אותך גם:

לא תשתף אח?

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter